SNF-certificering huisvesting: onmisbaar voor de certificeringsplicht in 2025

Foto van Floreat Advies

Floreat Advies

Floreat Advies staat voor ruim 20 jaar ervaring in het (juridisch) begeleiden van de MKB ondernemer in zijn algemeen en ondernemers in de flexbranche in het bijzonder.

Elke dag word je als ondernemer in de flexbranche uitgedaagd om je aan te passen en te groeien. Een van de grootste veranderingen op de horizon is de verplichte certificering die vanaf 2025 geldt voor alle uitleners. De Stichting Normering Flexwonen (SNF) certificering voor huisvesting speelt hierin een sleutelrol. De SNF-norm bestaat uit verschillende onderdelen met ieder zijn eigen eisen waar je als uitlener aan moet gaan voldoen. In dit artikel lees je hier meer over.

Wat is SNF?

De Stichting Normering Flexwonen (SNF) is de organisatie die het register beheert en onderhoudt van ondernemingen die aan de norm voor huisvesting van arbeidsmigranten in Nederland voldoet. 

De SNF zorgt er dus voor dat de boel op rolletjes loopt als het gaat om de huisvesting van arbeidsmigranten. Ze houden een register bij van organisaties die voldoen aan de normen voor kwalitatieve huisvesting. En jij, als aanbieder van deze huisvesting, kunt je aanmelden om een officieel SNF-certificaat te behalen. 

Jaarlijks legt SNF een bezoek af bij alle aangesloten organisaties om te controleren of ze nog wel op het rechte pad zitten. Als de huisvesting niet voldoet aan de norm en er geen snelle verbeteringen worden doorgevoerd, dan is het helaas einde verhaal. De organisatie wordt dan uit het register geschreven.

De verschillende elementen van SNF-certificering

SNF-certificering omvat verschillende onderdelen. Hieronder staat een greep uit de lijst. Voor een gedetailleerde omschrijving van alle eisen per onderdeel kun je terecht op de website van SNF.

  • Bezetting: De bezettingseisen van de SNF-certificering reguleren hoeveel personen er in een gegeven ruimte mogen verblijven, waarbij men rekening houdt met het comfort en de privacy van de bewoners.
  • Ruimte: De ruimte-eisen stellen specifieke minima aan de hoeveelheid leefruimte die beschikbaar moet zijn per persoon in de huisvesting.
  • Daglicht: Daglichteisen waarborgen dat elke bewoner toegang heeft tot voldoende natuurlijk licht in zijn of haar leefruimte, wat essentieel is voor het welzijn.
  • Verwarming: Verwarmingseisen zorgen ervoor dat de huisvesting voldoende verwarmd kan worden om een comfortabele en gezonde leefomgeving te creëren.
  • Sanitair: De sanitairnormen vereisen voldoende en goed onderhouden sanitaire voorzieningen voor de bewoners, zoals toiletten en douches.
  • Hygiëne: Hygiëne-eisen stellen normen voor netheid en onderhoud van de woning om zo een veilige en gezonde leefomgeving te garanderen.
  • Voorzieningen: Onder voorzieningen vallen essentiële zaken zoals kookfaciliteiten en opslagruimtes die voldoende en toegankelijk moeten zijn voor alle bewoners.
  • (Brand)veiligheid: Veiligheidseisen, waaronder brandveiligheid, zijn gericht op het minimaliseren van risico’s en gevaren in de woning, inclusief de aanwezigheid van brandblussers en nooduitgangen.
  • Onderhoud: Onderhoudseisen garanderen dat de woning in goede staat wordt gehouden, met regelmatige controles en reparaties waar nodig.
  • Beheer: Beheerseisen houden toezicht op de algemene administratie en het beheer van de woning, inclusief zaken als huurcontracten en klachtenprocedures.
  • Informatievoorziening: De informatievoorzieningseisen zorgen ervoor dat alle relevante informatie, zoals huisregels en noodnummers, duidelijk en begrijpelijk wordt gecommuniceerd aan de bewoners.

Het belang van SNF-certificering

Met de nieuwe regelgeving van 2025, wordt de SNF-certificering verplicht voor alle uitzendbureaus, detacheerders en payrollers die huisvesting aanbieden. Hiermee wordt beoogd de kwaliteit van de huisvesting van arbeidskrachten te waarborgen en ook het risico op illegale praktijken te minimaliseren.

Een SNF-certificering is geen noodzakelijk kwaad. Integendeel, het is een uitstekende kans om jezelf te onderscheiden als goede werkgever in de flexbranche.”

Maurice van Geel, eigenaar van Floreat Advies

Aanpakken van dubbele inspectie

Betrek je andere locaties bij SNF-geregistreerde ondernemingen? Dan moet iedere huisvestingslocatie waarvoor je organisatie verantwoordelijk is, aan de SNF-normen voldoen. Deze andere locaties moeten wel worden gemeld, maar hoeven niet ‘dubbel’ geïnspecteerd te worden als ze al door een inspectie-instelling gecontroleerd zijn (bron).

Floreat Advies: wij helpen jou naar de certificering

Vooral als het gaat om certificering is voorkomen beter dan genezen. We hebben ruim 20 jaar ervaring in het (juridisch) begeleiden van ondernemers in de flexbranche. Wij zorgen dat jouw organisatie klaar is voor de verplichte certificering van 2025 en voldoet aan alle eisen. Wij staan voor je klaar met onze kennis van het Nederlandse civiele recht in het algemeen en het arbeids- en sociale zekerheidsrecht. Neem contact met ons op om samen van start te gaan!

Deel dit artikel

Lees ook onze andere artikelen