Certificeringsplicht 2025

Wees voorbereid en blijf ondernemen!

Het veranderende landschap van de flexibele arbeidsmarkt

De flexibele arbeidsmarkt is continu in beweging. Met de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) en het Rapport van de Commissie Borstlap is er een nieuwe realiteit ontstaan. Op deze pagina gaan we dieper in op de verplichte certificering die vanaf 2025 voor uitleners gaat gelden. De uitzend- en bemiddelingsbranche gaat door de invoering van de certificering in 2025 definitief veranderen. We bespreken wat deze veranderingen voor jou en je onderneming betekenen en hoe je je kunt voorbereiden.
De certificeringsplicht zorgt voor een nieuwe realiteit.

Alles over de verplichte certificering uitzendbureaus

Verplichte certificering: de basis

De invoering van de certificeringsplicht is de grootste verandering in het systeem sinds de afschaffing van de vergunningsplicht in 1998. Vanaf 2025 moeten namelijk alle uitleners verplicht gecertificeerd zijn. Het gaat hier om uitzendbureaus, payrollers, detacheerders, en zelfs ondernemingen die niet-bedrijfsmatig arbeidskrachten ter beschikking stellen, zoals IT-, bouw- of installatiebedrijven. Ook doorleners, zoals MSP’ers (Managed Service Provider), moeten zich certificeren volgens een nader te bepalen normenkader.

Doel van de wet

Het doel van deze wet is om uitzendkrachten, met name arbeidsmigranten, te beschermen door goede werkomstandigheden en juiste beloning te waarborgen. Daarnaast wil de wet zorgen voor een eerlijk speelveld voor uitzendbureaus, waarbij bonafide ondernemers niet worden benadeeld door niet-compliante en malafide uitzendbureaus.

De naleving van de certificeringsplicht wordt overigens gecontroleerd door de Arbeidsinspectie en inspectie-instellingen controleren of ondernemers zich houden aan de gestelde normen en eisen. Laten we dieper ingaan op de gevolgen hiervan.

De nieuwe uitzendwet treft zowel malafide als bonafide bedrijven.

Certificering en de impact op de markt

Deze verplichte certificering zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de gehele markt. Dit betekent namelijk dat elke ondernemer die arbeidskrachten ter beschikking stelt, aan bepaalde eisen moet voldoen. Want deze hogere eisen gaan leiden tot een hoger niveau van professionaliteit en kwaliteit binnen de sector. Ook zal het de bescherming van werknemers – met name arbeidsmigranten – verbeteren.

Onze visie? Grote impact!

Bij Floreat Advies zijn we ervan overtuigd dat de invoering van deze wet grote gevolgen zal hebben. Zo creëert het een gelijk speelveld voor alle uitleners en inleners, wat de concurrentie eerlijker maakt. Kortom: slecht nieuws voor de malafide bedrijven onder ons. Maar deze wet treft ook de bonafide bedrijven.

Eisen voor certificering

Om gecertificeerd te worden, moet je voldoen aan verschillende eisen. Het is belangrijk om NEN 4400-1-gecertificeerd te zijn. Ook zul je een waarborgsom van €100.000 moeten betalen en een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen. Daarnaast moet je voldoen aan het loonverhoudingsvoorschrift en zorgen voor gecertificeerde huisvesting als je dit aanbiedt aan je arbeidskrachten.

Er zijn verschillende eisen waaraan je moet voldoen binnen de nieuwe wet.

Certificeringsplicht - belangrijke data

De overheid is momenteel druk bezig met het regelen van de certificeringsplicht. Hier zijn enkele belangrijke data om in gedachten te houden.

  • 1 januari 2024: De wet treedt in werking
    Dit geeft ondernemers de tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe regelgeving.
  • 1 augustus 2024: Dit is de deadline voor de aanvraag van het certificaat.
    Het is belangrijk om ruim vantevoren met dit proces te beginnen. Zo zorg je ervoor dat je  ervoor te zorgen dat alles op tijd klaar is.
  • 1 januari 2025: Op deze datum wordt de certificeringsplicht ingevoerd.
    Vanaf dit moment moeten alle uitleners gecertificeerd zijn.
Logo van Floreat Advies

Na 2025 als intermediair blijven ondernemen?

Certificeringsarrangement Floreat Advies en het certificeringsarrangement

Om je zo goed mogelijk te begeleiden in dit traject, biedt Floreat Advies een certificeringsarrangement aan. Dit arrangement zorgt ervoor dat je ruim voor de invoering van het certificeringsstelsel volledig aan de eisen van de nieuwe wet voldoet. Floreat Advies helpt je met advies op maat, implementatie van de oplossing in je huidige proces, monitoring van je processen en het up-to-date houden van deze processen.

Waarom zou je hiervoor kiezen?

Ons certificeringsarrangement biedt vele voordelen. Het helpt je bij het voldoen aan de eisen van de nieuwe wet, waardoor je je kunt concentreren op de kernactiviteiten van je bedrijf. Daarnaast bieden we deskundige begeleiding en ondersteuning bij elke stap van het proces, van de implementatie van de oplossing tot de voortdurende monitoring van je processen. Hierdoor kun je erop vertrouwen dat je bedrijf te allen tijde voldoet aan de laatste eisen en regelgeving.

Voldoe aan de eisen

Wij zorgen dat u voldoet aan de eisen van het certificeringsstelsel

Advies op maat

Wij zorgen voor een advies op maat en implementeren dit in uw huidige proces

Blijf up-to-date

Wij monitoren uw processen en houden ze up-to-date

Certificeringsarrangement

Het is van groot belang om je tijdig voor te bereiden op deze veranderingen. Een late start kan leiden tot haastige beslissingen en mogelijke misstappen. Door vroegtijdig te beginnen met de voorbereiding, kun je zorgvuldig elk aspect van het certificeringsproces doornemen. Dit zorgt ervoor dat je volledig klaar bent wanneer de wet van kracht wordt en je door kunt gaan met ondernemen.

Maurice Cransveld

"Neem voor 2024 een certificeringsarrangement van ons af en wij garanderen dat je voor ingang van het certificeringsstelsel volledig aan de eisen van de nieuwe wet voldoet."

Whitepaper 2025 aanvragen

Wil je kennis met ons maken? Dat kan! Dat doen wij altijd in een persoonlijk en vrijblijvend gesprek. Maak een afspraak via info@floreat-advies.nl of +31(0)45-5257119

Samenvatting certificeringsplicht 2025

De verplichte certificering voor uitleners vanaf 2025 heeft grote gevolgen voor ondernemers in de arbeidsbemiddeling. Het is daarom cruciaal om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en tijdig te beginnen met het aanvragen van een certificaat. Floreat Advies staat klaar om je hierbij te helpen met hun certificeringsarrangement. Met onze uitgebreide ondersteuning en begeleiding kun je met vertrouwen en zonder zorgen de toekomst tegemoet gaan. Neem vandaag nog contact met ons op om te zien hoe we je kunnen helpen je onderneming voor te bereiden op de certificeringsplicht van 2025.