NEN 4400-1 Certificering en de weg naar de certificeringsplicht 2025

Picture of Floreat Advies

Floreat Advies

Floreat Advies staat voor ruim 20 jaar ervaring in het (juridisch) begeleiden van de MKB ondernemer in zijn algemeen en ondernemers in de flexbranche in het bijzonder.

Als je actief bent in de flexbranche, dan is de NEN 4400-1 certificering je waarschijnlijk niet onbekend. Maar heb je al nagedacht over wat dit keurmerk écht voor jou en je bedrijf betekent, vooral met de nieuwe certificeringsplicht in 2025 in zicht? Dit artikel leert je er meer over.

NEN 4400-1: Het keurmerk dat telt

De NEN 4400-1 gaat verder dan alleen een keurmerk zijn; het is het bewijs van jouw betrokkenheid bij eerlijk en transparant ondernemen. Het toont aan dat je alle verplichtingen die voortkomen uit je bedrijfsactiviteiten nakomt – van correcte en tijdige aangifte van loonheffingen en omzetbelasting tot nauwgezet beheer van werknemersdossiers en identiteitsdocumenten. 

Uiteraard zijn dit basisvereisten voor elke bonafide uitzendonderneming, detacheerder of payroller. Maar het verkrijgen van de NEN 4400-1 certificering is niet altijd een fluitje van een cent.

Het aanvraagproces: een juridische uitdaging

Het aanvraagproces voor NEN 4400-1 certificering is een complex traject waarbij elke facet van je organisatie tegen het licht wordt gehouden. Het is geen eenvoudige checklist, maar een diepgaande controle van je bedrijfsprocessen, administratie en naleving van de arbeidswetgeving.

Maurice Cransveld

De NEN 4400-1 certificering is meer dan alleen een certificaat aan de muur of op je website. Het is een duidelijk signaal aan je opdrachtgevers, flexkrachten en aan de branche dat je jouw verantwoordelijkheden als uitzendonderneming, detacheerder of payroller serieus neemt.

Jurist en tevens eigenaar van Floreat-Advies, Maurice Cransveld,.

Bereid je voor op de toekomst: certificeringsplicht 2025

De nieuwe certificeringsplicht van 2025 maakt het nog belangrijker om te voldoen aan de NEN 4400-1 norm. Met deze certificeringseis wil de overheid de kwaliteit en betrouwbaarheid van de flexbranche verder verbeteren en malafide praktijken bestrijden. Het halen van de NEN 4400-1 certificering betekent dat je al een stap dichterbij bent om aan deze toekomstige verplichting te voldoen. Ons certificeringsarrangement helpt je hierbij.

Floreat Advies: jouw partner in certificering

Bij Floreat Advies hebben we jarenlange ervaring in het begeleiden van bedrijven zoals dat van jou in het NEN 4400-1 certificeringsproces. We geloven in het principe dat voorkomen beter is dan genezen, vooral als het gaat om certificering. Met onze uitvoerige kennis van de flexbranche en het arbeids- en sociale zekerheidsrecht kunnen we jouw organisatie voorbereiden op de aanstaande certificeringsplicht. Bekijk onze certificeringsarrangementen of neem meteen contact met ons op om van start te gaan!

Deel dit artikel

Lees ook onze andere artikelen